niedziela, 6 kwietnia 2014

Kurczak z cykorią

Fajny przepis znaleziony w serii Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course. Może być ciekawą odskocznią od codziennych dań z kurczaka.

Potrzebne składniki:

- filety z piersi kurczaka
- cykoria
- czosnek
- gałązki tymianku
- oliwa do smażenia
- słodkie lub półsłodkie wino
- sól
- pieprz
- masło

Kurczaka myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, skórek itp. 
Cykorię kroimy na połówki, czosnek miażdżymy nożem i obieramy, ale nie kroimy. 
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej filety z piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem.


Obok piersi kładziemy czosnek, cykorię oraz tymianek, gdy kurczak zacznie się rumienić dodajemy trochę masła i podlewamy słodkim winem. Zagotowujemy i czekamy aż wino odparuje i sos zgęstnieje.




Najfajniej będzie to wyglądało gdy użyjemy piersi z kurczaka ze skórką, można ją wtedy bardzo ładnie przyrumienić i będzie wyglądała zdecydowanie lepiej ;)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz