sobota, 5 kwietnia 2014

Beef Wellington

A teraz moje sylwestrowe zmagania z wołowinką, czyli Beef Wellington ;)

Składniki:
- polędwica wołowa
- ciasto francuskie
- grzyby (ja miałem pieczarki)
- musztarda angielska
- szynka szwarcwaldzka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Zaczynamy :)

Wołowinkę doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni ok 30 sekund z każdej strony.



Odkładamy do ostygnięcia, w tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg).
Do blendera wrzucamy grzyby i miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i odparowujemy z grzybów wodę.


Wołowinę smarujemy musztardą angielską i odstawiamy.
Rozwijamy folię spożywczą i kładziemy na nią plastry szynki tak aby na siebie nachodziły, na to kładziemy grzyby i na koniec wołowinę, wszystko szczelnie zawijamy i odkładamy do lodówki na ok 15-20 minut.



Wyjmujemy nasze zawiniątko z lodówki i układamy na cieście francuskim, brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka i dokładnie zawijamy.



Zawinięte ciasto posypujemy solą kamienną i wkładamy do piekarnika na 20 minut, później zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.


Nie kroimy zbyt cienkich plastrów ;)
Wołowina powinna być różowa w środku i soczysta.
Smacznego!



Ostatnie zdjęcia niedbale zrobione bo goście sylwestrowi już pukali do drzwi, następnym razem będą lepiej wykonane, obiecuje ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz