sobota, 5 kwietnia 2014

Glazurowana pierś indyka

Był kurczak, kaczka, teraz czas na indyka ;)

Składniki:
- filet z piersi indyka
- gałązki rozmarynu
- miód
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- sos sojowy

Pierś indyka myjemy i oczyszczamy z wszelkiego rodzaju niepotrzebnych błonek.
Doprawiamy solą i pieprzem i układamy do środka kilka gałązek rozmarynu.


Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i dodajemy odrobinę sosu sojowego i miód, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowaną marynatę odkładamy na bok.

Pierś indyka owijamy sznurkiem i pod niego wciskamy gałązki rozmarynu, smarujemy dno naczynia oliwą (ja miałem oliwę z rozmarynem) i wkładamy indyka.


Indyka smarujemy marynatą i wkładamy do piekarnika. 700 g piersi piekło się ok 60 minut, kilka razy obracałem i smarowałem marynatą, trzeba uważać aby jej nie spalić.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz