Składniki:
- filet z piersi indyka
- gałązki rozmarynu
- miód
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- sos sojowy
Pierś indyka myjemy i oczyszczamy z wszelkiego rodzaju niepotrzebnych błonek.
Doprawiamy solą i pieprzem i układamy do środka kilka gałązek rozmarynu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i dodajemy odrobinę sosu sojowego i miód, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowaną marynatę odkładamy na bok.
Pierś indyka owijamy sznurkiem i pod niego wciskamy gałązki rozmarynu, smarujemy dno naczynia oliwą (ja miałem oliwę z rozmarynem) i wkładamy indyka.
Indyka smarujemy marynatą i wkładamy do piekarnika. 700 g piersi piekło się ok 60 minut, kilka razy obracałem i smarowałem marynatą, trzeba uważać aby jej nie spalić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz