wtorek, 19 listopada 2013

Tagliatelle z kurczakiem i gorgonzolą

Bardzo fajne szybkie danie, które można serwować na zimno lub na gorąco, bardzo szybko schodzi na imprezach domowych ;)

Potrzebujemy:
- filety z piersi kurczaka (1 kg)
- makaron tagliatelle (400 g)
- natkę pietruszki (2 natki)
- świeże oregano
- pomidory suszone w zalewie (2 słoiki)
- szynkę szwarcwaldzką (200 g)
- ser gorgonzola (400 g)
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- mieszanka przypraw (suszone pomidory, czosnek, oregano) - opcjonalnie, taką mieszankę można dostać spokojnie przez internet, jeżeli jej zabraknie nic się nie stanie ;)
W nawiasach moje proporcje do dzisiejszego dania.



Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą i suszonym oregano, zalewamy oliwą z pomidorów i zostawiamy na pół godziny.
W tym czasie kroimy oregano, natkę oraz pomidory i wstawiamy wodę na makaron.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy, gdy kurczak jest gotowy wykładamy go do dużej miski.


Patelnię wycieramy i wrzucamy na nią pokrojone pomidory i porwaną na kawałki szynkę (można się bawić i pokroić ale jest wygodniej ją porwać).

Ugotowany makaron przekładamy do kurczaka, dodajemy szynkę z pomidorami z patelni, mieszamy wszystko.
W czasie mieszania dodajemy kawałki sera który po roztopieniu utworzy bardzo ciekawy sos.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oregano.
Roztopiony ser utworzył ciekawy sos i połączył składniki.
Smacznego!

1 komentarz: